keskiviikko 28. elokuuta 2013

Sektiosta

Mietin pitkään uskallanko kirjoittaa tänne sektiotoiveestani. Suomi kun on täynnä alatiesynnytyksen hehkuttajia ja samalla suunnitellun sektion lyttääjiä. Kirjoitanpa kuitenkin, toiveenani että lukijat edes yrittävät ymmärtää näkökulmaani.

Fakta on, että b-streptokokki on vaarallinen bakteeri. Toinen fakta on, että vauva on suhteellisen turvassa siltä niin kauan kuin lapsivedet eivät mene/kalvot puhkea. Kolmas, vieläkin tärkeämpi fakta on, että en selviä, jos tämä vauva kuolee. Tämä vauva ei saa kuolla. Piste. Se tarkoittaa siis kaikkien riskien minimoimista vauvan osalta.

Ensimmäinen synnytys päättyi kiireelliseen sektioon. Odotimme 9 kuukautta, jonka jälkeen raskauduin uudestaan. Sektioarpi on yksi syy, miksi en uskalla puskea vauvaa ulos alateitse. Erikoislääkärin mukaan riski arven repeämiseen synnytyksessä on kohdallani 4%. Asiaa ei tietenkään auta, että kuulin eräältä taholta tapauksesta jossa arpi oli revennyt ja vauva oli tipahtanut äidin vatsaonteloon. Molemmat selviytyivät, mutta järkikin sanoo että tuollainen tilanne on hengenvaarallinen niin äidille kuin vauvallekin.

Toinen syy on henkinen painolasti. Ahdistus, elämääkin suurempi pelko vauvan kuolemasta sekä pelosta johtuva hyvin todennäköinen toimintakyvyttömyys alatiesynnytyksessä. Myös pelkopolin kätilö ja äitiyspolin erikoislääkäri ovat kanssamme samaa mieltä; henkinen paine ja stressi ovat liian voimakkaita alatiesynnytykseen.

Kolmas ja tärkein syy on b-streptokokki. Se on minussa edelleen olemassa, enkä pääsee siitä koskaan eroon. Esikoinen kuoli b-streptokokista aiheutuneeseen sepsikseen. Miksei tämäkin vauva voisi siihen kuolla? Ja syyn nro 2. (henkinen painolasti) vuoksi olenkin 100% varma, että jos lapsivedet menevät ja reitti kohtuun on auki bakteerille, tämäkin vauva kuolee. En luota hoitoon, en luota antibioottiin. En voi tuudittautua siihen että eivät muutkaan vauvat kuole, joiden äideillä on b-streptokokki. Koska minun vauva kuoli. Mitkään tilastotkaan eivät tätä hätääni ja paniikkiani poista. Minun tilastoni eivät ole samaa mieltä kuin yleiset valtakunnalliset tilastot. Minun tilastoissani lukee että 1 synnytys, 1 kuolema. Eli 100% vauvoista kuolee b-streptokokin vuoksi.

Tiedän sektion riskit ja seuraukset, olen oikeasti punninnut ja harkinnut asian tarkkaan, keskustellut lääkäreiden ja kätilöiden kanssa. Olen yrittänyt asennoitua alatiesynnytykseen ja jossain vaiheessa harkitsin sitä oikeasti vaihtoehtona. Lopputulema oli kuitenkin tämä, koen alatiesynnytyksen mahdottomuudeksi. Toivon siis suunniteltua sektiota.

Okei, ei tästä pitänyt todellakaan mitään paasaustekstiä tulla, mutta tulipahan kuitenkin. Asia on vaan ollut paljon mielessä maanantaisen lääkärikäynnin vuoksi. Kotikaupunkini sairaalassa ollaan siis myöntyväisiä sektioon. He olisivat valmiita leikkaamaan raskausviikolla 37-38. Mutta en halua synnyttää kotikaupungissani, vaan olemme sopineet maksusitoumuksesta läheisen kaupungin sairaalaan, joka on yliopistollinen sairaala. Tämä siis ihan sen vuoksi, että vauva pääsee heti tarpeen vaatiessa asianmukaiseen hoitoon, eikä siirtoja sairaaloiden välillä tulisi (niin kuin viimeksi). Kotikaupunkini lääkärin mukaan toisessa sairaalassa ollaan kuitenkin todella nihkeitä tekemään sektiota. Hän varoitti, että he yrittävät käännyttää meitä alatiesynnytykseen.

Pääsemme ensi viikolla tuonne toiseen sairaalaan keskustelemaan asiasta, mutta olen jo nyt siitä todella ahdistunut ja stressaantunut. Mielestäni on liikaa vaadittu, jos joudumme vielä taistelemaan asiasta. En jaksa, en todellakaan jaksa taistella. Jännittää, pelottaa, stressaa. Tuntuu siltä, että voimia ei nyt ole mihinkään ylimääräiseen.

8 kommenttia:

  1. Voi tosi kovasti toivon, että siellä toisessakin sairaalassa teitä kuunnellaan ja ymmärretään heti, eikä tarvitsisi ylenmäärin perustella ja vängätä. Teillä on todella hyvät perustelut suunnitellulle sektiolle, enkä voi kuvitella, että kukaan sitä tuomitsisi.

    Tsemppiä ja voimia kovasti! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ihana kuulla kannustavia sanoja. toivotaan tosiaan että sairaalassakin ymmärtävät. Onneksi tänään tippui postilaatikkoon kutsu tuonne äitiyspolikäynnille. Jännäsin että kauankohan asiaa pitää hermoilla, että miten pitkälle käynti menee, mutta onneksi saatiinkin aika jo ensi viikolle!

      Poista
  2. Täysin ymmärrettävää, että haluat suunnitellun sektion. Toivottavasti saat sen.

    Erittäin tuttu fiilis tuo oman raskauden tilastointi. Ihan kuin minun suustani muutama kuukausi sitten. Taisin sanoa aikoinani, että kun ei ole yhtään onnistunutta raskautta takana, niin mikä varmuus tässäkään on onnistua, ei niin mikään, kun omat tilastot on sitä vastaan. Kuitenkin nyt mulla enää 67% kuolee. Toivottavasti sinun prosenttisi laskisi nyt tuohon 50%. Ohhoh, kuulostaapa aika oudolta. :)

    Toivottelen hyvää loppuraskautta ja pidän peukkuja pystyssä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla sinusta ja ilmeisesti sinulla raskaus päättyi onnellisesti. Onnea valtavasti! <3

      Kyllä mulla alkaa jo luotto kasvaa että munkin prosentti laskee 50 prosenttiin. Jännittää vaan niin kovin kun ei tiedä mitä tuleman pitää ja miten synnytys menee. Noh, kunhan lopputulos on onnellinen <3

      Poista
  3. Ymmärrän täysin halusi suunniteltuun sektioon. Esikoiseni syntyi kiireellisellä sektiolla ja menehtyi viiden tunnin iässä. Uutta raskautta saamme yrittää ensi keväänä aikaisintaan. Jälkitarkastuksessa minulle kerrottiin, että sektioarven takia he eivät mahdollisessa uudessa raskaudessa lähde edes käynnistämään synnytystä alateitse. Jos itse lähtee syntymään niin saa syntyä, muuten mennään suunnitellulla sektiolla.

    Ja tämä on nimenomaan yliopistollisen sairaalan äitiyspoli lääkärin sanomaa, joten toivon todella, että mihin yliopistolliseen sairaalaan menetkin, niin saat ymmärrystä ja tukea päätöksellesi! Voimia ja paljon onnea uuden raskauden kanssa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kannustavasta kommentista. Mitä lähemmäs tuo sairaalavisiitti tulee, sitä ahdistuneempi koen olevani. Jännittää...

      Otan osaa menetykseesi. Voimia surun kohtaamiseen <3

      Poista
  4. Turhauttavaa kun olen yrittänyt kommentoida tätä ja muita tekstejäsi mutta puhelimella se ei onnistu ja harvemmin kerkeän koneelle. Nyt pitää käyttää aika hyväksi kun kerrankin on vähän aikaa. :)

    Mielestäni on ihan järjenvastaista jos eivät meinaisi suostua siihen sektioon. Teidän tapauksessahan se on ihan ainoa vaihtoehto! Luotan kyllä siihen että ovat itsekin sektion kannalla, ja ainakin pidätte itse päänne sen suhteen ettekä muuhun suostu. Pidän peukkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaipaava! Meinaa jo yöunetkin mennä kun hermostuttaa niin paljon. Toisaalta voihan olla, että turhaa hermoilen. Toivotaan siis parasta! Ja kyllä varmasti pidän pääni tässä asiassa... Kuten sanoin omalle lääkärillemme, tämä vauva jää mahaan jos sektiota ei tehdä ;)

      Poista