keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Lapsuusmuistoista

Terveisiä koomasta. Lamaannus siis jatkuu. Nyt bonuksena myös yöt ovat olleet huonoja, vaikka aikaisemmin uni tuli aina kun painoi pään tyynyyn.

Tuntuu että kirjoitettavaa olisi ihan hirveästi, mutta en saa ajatuksia jäsenneltyä kirjoitettavaan muotoon. Päällimmäisenä mielessä on tottakai synnytys. Synnytys, synnytyksen jälkeinen aika sairaalassa ja kaikista eniten kotiin tulo. Kaksin vai kolmestaan? Onnesta soikeana vai surun runtelemana? Toivoa täynnä vai toivon menettäneenä? Kukaan ei voi sitä ennalta kertoa.

Aina kun uskallan, tykkään mietiskellä äitiyttä ja meidän pientä perhettämme. Millaisia kokemuksia ja elämyksiä haluaisin lapselle tarjota? Mitkä lapsuudenmuistot itsestäni ovat niin ihania, että vieläkin muistelen niitä lämmöllä?

Itselläni ihania lapsuudenmuistoja on paljon. Joka aamuiset soitto- ja lauluhetket isäni kanssa pianon äärellä, takkatuli takkahuoneen takassa aina viikonloppuisin, äidin leipoma tuore pulla ja yhteiset leivontahetket. Ulkomaanreissut perheen kanssa ja isän savustama siika kesäisin. Pitkät jutteluhetket äidin kanssa vanhempien sängyssä. Ihania muistoja on paljon, tässä niistä vain muutama. Erityisesti koko lapsuudesta on jäänyt mieleen turvallisuus ja rakkaus. Meidän perheessä halaillaan paljon, edelleen. Läheisyyttä sai aina.

Omaan perheeseeni olen saanut siirrettyä tuon läheisyyden ja halailun kiitettävästi. Ilahduttavasti myös mies on omaksunut sen osaksi normaalia arkeaan. Olenkin sanonut, että aion hukuttaa tämän vauvan pusuihin ja halauksiin. Niitä häneltä ei jää puuttumaan. Toivon että lapsemme saa läheisyyttä myös muilta elämässään olevilta aikuisilta, kummeilta, ystäviltä ja sukulaisilta. Haluan luoda perusturvaa lapselle, en halua että hän koskaan joutuu kyseenalaistamaan sitä, rakastetaanko häntä. Yhtä paljon kuin rakkautta, pitää toki olla myös rajoja.

Millaisia muita lapsuudenmuistoja haluaisin tarjota lapselleni? En tietenkään aio suunnitella niitä etukäteen, mutta haaveillahan saa. Musiikki on tärkeä osa minua. Ehkä lapselle ja minulle tulee tavaksi pitää yhteisiä musiikkihetkiä, niinkuin minulla oli tapana isäni kanssa. Toivoisin antavani hänelle monipuolisesti musiikki- ja kulttuurielämyksiä niin että hän saa kuitenkin itse päättää mistä pitää. Kulttuurin ohella toivoisin hänen saavan lapsuusmuistoja luonnosta. Haluaisin olla äiti, jonka kanssa voi käydä seikkailuretkillä lähimetsissä ja päästää mielikuvitus valloilleen. Mieheni suvun kautta hän saa varmasti kokemuksia vaikkapa kalastuksesta, josta myös itse olen lähivuosina oppinut pitämään. Naiivi kuvitelmani on lisäksi olla pullantuoksuinen äiti. Tai sämpyläntuoksuinen. Miten ihastuttava ajatus onkaan, että kotona tuoksuisi aina perjantaisin tuore leipomus. Lisäksi joulu on ollut minulle aina tärkeä juhlapyhä. Lapsuudenkodissani oli ihanat jouluperinteet, joista olen pitänyt tiukasti kiinni aina viime vuosiin saakka. Nyt haluaisin alkaa luomaan meille omia jouluperinteitä. Tänä jouluna vauva olisi vasta reilun kuukauden ikäinen. Silti ajatuksena on aloittaa jouluperinteiden luominen jo tänä vuonna. Itsetehty (eli mummin tekemä) joulukalenteri, josta löytyy pikku lahjoja joka aamu (okei, ehkä tämän aika on vasta ensi vuonna), yhdessä tehdyt jouluruoat, pitkä jouluaamu perheen kesken pedissä, vierailu isosiskon haudalla. Tulevaisuudessa ehkä pulkkamäessä käynti tai ulkoilu kauniina, lumisena joulupäivänä. Kyläilyt mummoloissa, kummeilla ja ystävillä. Joulukorttien ja -koristeiden askartelu yhdessä koko perheen voimin.

Kuten sanoin, haaveilla saa. Toivon, että haaveet muuttuvat todellisuudeksi juuri tämän vauvan kanssa. Uskon, että vauva olisi onnellinen kanssamme.

Koska viime postauksessa luetellut kivat jutut saivat mielen paremmaksi, taidan ottaa tavaksi tuon listan tekemisen. Tämän hetken hyvän mielen asioita;

- usean tunnin treffit eilen kahden vertaisystävän kanssa
- pieni kahvihetki juuri äskettäin ystävän kanssa
- Ilkka Remeksen uusin kirja, jonka mies toi yllätyslahjaksi alkuviikosta (tavoitteena siis oli saada minut lepäämään ja ottamaan iisisti)
- pitkä puhelu parhaan ystävän kanssa eilen
- mahassa villisti möyrivä vauva
- miehen kainalo, johon pääsen taas illalla
- aikaisin hämärtyvät illat, joiden ansiosta voi jälleen polttaa kynttilöitä
- veljen perheen näkeminen ylihuomenna
- vauvan sängyn päälle ripustettava Aarikan puinen mobile, joka on minun vauva-ajoiltani ja jonka äiti löysi pitkän etsinnän jälkeen lapsuudenkodistani

Leppoisaa syysviikkoa!

6 kommenttia:

  1. Hei Johanna,

    haluaisin kiittää sinua blogistasi. Löysin tänne sattumalta viikko sitten ja olen lueskellut kirjoituksiasi. Meidän pieni poika menehtyi neljä viikkoa sitten kolmen päivän ikäisenä. Tunteeni tällä hetkellä ovat hyvin pitkälti samanlaisia kuin sinulla. Tuntuu helpottavalta lukea tekstejäsi.

    Toivon kaikkea hyvää perheellesi ja voimia loppuraskauteen,

    terveisin Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osanotto menetykseenne. Surullista kuulla aina uusista vauvojen kuolemista, mutta hyvä jos olet saanut tukea kirjoituksistani. Voimia suruun <3

      Poista
  2. Minäkin paljon raskausaikana mietin että minkälaisia muistoja haluaisin lapselleni antaa ja juuri tuo joulu on aina ollut juhlapyhistä minulle se tärkein ja rakkain. Puhuimme mieheni kanssa paljon tästä silloin kun pikkuisemme kuoli ja siitä että osa siitä surusta on juuri siitä että kaikki nuo haaveet ja suunnitelmat murskaantuivat kokonaan. Ehkä sitä kuitenkin uskaltaa sitten uuden raskauden kanssa taas haaveilla, toivottavasti :)

    Paljon jaksamista näin loppumetreille, pakkohan sen auringon on sieltä myrskyn keskeltä noustava <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmien ja haaveiden menetys oli meille myös yksi raskaimmista asioista viime vuonna. Erityisesti joulu tuntui pahalle, sen suhteen kun oli tehty jo paljon suunnitelmia. Mutta ihme ja kumma, kyllä uusia suunnitelmia on jälleen uskaltanut tehdä, välillä, jonkin verran. Aika on auttanut. Uskon kuitenkin että esikoisen kuolema aina tulee vaikuttamaan juhlapyhien tunnelmaan, eihän siitä koskaan pääse yli eikä se ole tarkoituskaan. Yhtä aikaa voi surra menetettyjä suunnitelmia ja tehdä uusia.

      Voimia ensimmäiseen jouluun menetyksenne jälkeen <3

      Poista
  3. Ihania haaveita <3
    Onnen haleja sulle!

    VastaaPoista