lauantai 18. tammikuuta 2014

Ruoka- ja harrastusjuttuja

Imetyshommista en olekaan vähään aikaan kertonut kuulumisia. Poika alkoi noin viikko ennen ristiäisiä vetämään sellaisia hepuleita tissillä, että päätin lopetella imetystä. Lisäksi testailun jälkeen totesin että iso osa mahanväänteistä (=pieruista) tulee rinnalla syömisestä. Ilmeisesti poika hotki maitoa rinnalla ja sai ilmaa vatsaansa. Nyt meillä siis pumpataan. En siis raskinut jättää poikaa kokonaan ilman rintamaitoa. Alkuun pumppasin n.5-6 krt päivässä, mutta kun yhdesti pumppaamisesta rikki menneestä rinnanpäästä tuli n. 5 milliä puhdasta verta pulloon, päätin vähentää pumppausta 3 kertaan vuorokaudessa, mikä tarkoittaa noin 2 desiä maitoa. Välillä pakastan viimeisen satsin, välillä poika saa mahaansa pullon kautta koko 2 dl. Muutoin mennään Tuttelilla, joka by the way maistuu pojalle pullosta PALJON paremmin kuin rintamaito. Outoa.

Jotenkin on tuntunut siltä että poika on hämillään, ettei saa rintaa. Välillä olenkin antanut pojalle rintaa ihan noin läheisyys- ja lohdutusmielessä. Ja tuntuu se läheisyys itsestänikin hyvältä. Toisaalta surettaa että imetys meni näin,  toisaalta yritän miettiä, että ei imetyksen puute voi poikaa pilatakaan. Rinnalla riehumiseen sitä paitsi meni molemmilla hermot, ikä ja terveys, pojallakin se oli loppupeleissä aika huutoa.

Olen aika varma, että pojalle ei enää maito riitä. Kysyinkin viime neuvolassa vellin antamisesta, ja päätin alkaa antamaan iltavelliä, mahdollisesti myös aamuvelliä, 2,5 kk iässä, eli parin viikon päästä. Jännää! Ajattelin tehdä vellin itse, samoin kun olen suunnitellut tekeväni muutkin pojan ruoat jatkossa. Hurjaa, että aika pian jo soseitakin voi alkaa antamaan. Voiko meidän poika olla jo näin iso!

Pikkuhiljaa alkaa tämä neljän seinän sisällä olo rassata. Eilen aloinkin sitten tosissani miettimään pojalle ja minulle harrastuksia. Ilmoitin koko perheen vauvauintiin, joka alkaisi maaliskuussa. Lisäksi MLL:llä on perhekerhoja, josta löytyi myös vauvaryhmä. Ajattelin rohkeasti testata tuota vauvaryhmää, vaikka niin rohkea en ole että menisin sinne yksin :). Pyysin mukaan kaveriani, jolla on hieman nuorempi tyttö kuin mitä poika on. Jännityksellä odotan, millaista porukkaa tuolla on! Eihän sitä tiedä jos sieltä löytyisi lisää äitiystäviä.

Samassa paikassa järjestetään muskaria, ja sinnekin ajattelin soitella ensi viikolla. Olen itse musikaalinen ja muskariin meno vauvan kanssa on ollut melkeenpä itsestäänselvyys. Jo tytön aikana siitä haaveilin. Nyt aion sen toteuttaa. <3 Täytyy kyllä vielä todeta, että sitten kun poika on vähän isompi, en aio häntä väkipakolla musiikkiharrastuksiin raahata, vaan hän saa itse päättää, mikä harrastus häntä kiinnostaa. Mutta eikös nämä pikkuvauva-ajan harrastukset olekin osaksi kuin äitien harrastuksia. Sen lisäksi että vauva saa uusia virikkeitä ja kokemuksia, äiti pääsee tuulettumaan ja tapaamaan aikuisiakin ihmisiä ;).

Olisi mukava kuulla muidenkin kokemuksia näistä vauva-ajan harrastuksista. Mikä on ollut mukavaa ja mikä ei-niin-mukavaa?

Loppuun vielä tämän hetken kuulumisia. Uuden nimen kunniaksi pojalle tuli mahatauti.  Oli se lievänä minulla ja miehelläkin, mutta voitte uskoa miten otti päähän kun poikakin sen sai. Ja kun noin pieni on kyseessä, jälleen kerran löysin itseni ja pojan sairaalan osastolta. Nyt onneksi ei jouduttu mitään lääkkeitä syömään eikä kokeita ottamaan, vaan lähinnä tarkkailtiin ettei poika kuivu. Onneksi poika söi koko taudin ajan todella reippaasti, joten nenä-mahaletkua tai muita toimenpiteitä ei tarvittu.

Kyllä otti päähän että poika on saanut kahden kuukauden sisällä jo kaksi tautia! Vaikka olen kaikkeni tehnyt suojellakseni häntä taudeilta. Emme ole käyneet kaupassa tai muualla missä olisi paljon ihmisiä, en ole ottanut kotiini sairaita ihmisiä ja kun tulee vieraita olen aina patistanut heidät käsien pesulle. Käsidesikin on ollut edelleen käytössä. Mutta ilmeisesti taudit tulevat jos ovat tullakseen. Ja vastustuskykyähän tuo sairastaminen vain parantaa. Olenkin päättänyt, että koska tämä taudeiltasuojelemistaktiikka ei toimi, lähdemme jatkossa rohkeasti ihmisten ilmoille. Toki sairaita en meille edelleenkään ota emmekä käy sairaana olevilla kylässä, ja kädet pestään kotiin tullessa, mutta tuo eristäytyminen kotiin saa luvan loppua. Mökkihöperöksihän tässä tulee! :D

Nyt poika on jo lähestulkoon parantunut, mitä nyt pylly on edelleen ripulista vähän ruvella. Mutta hymyjä ja nauruja tulee taas vanhaan malliin! Ihana mussukka <3.

10 kommenttia:

  1. Noita rintaraivareita tulee ja menee. Meillä raivarit johtuivat (ilmeisesti) siitä, että pieni alkoi syömään tehokkaammin eikä hänen tarvinnut olla rinnalla enää niin pitkiä aikoja tai niin usein. Itse en sitä tietenkään heti tajunnut, joten kiukku oli tissillä taattua. Syitä voi toki olla yhtä monta kuin on vauvoja. Voin silti samaistua hyvin siihen, ettei imettäminen enää nappaa :) Sitä ei saakaan tehdä oman jaksamisen kustannuksella. Täältä on vähän vaikea huudella, mutta mietin tuota mahatautiakin. Pulloruokinta (ja rintamaidon vähyys) voivat altistaa taudeille. En halua kuulostaa siltä, että olisit nyt jotenkin itse aiheuttanut ne taudit vauvallesi, mutta altistaahan se eri tavalla. Ja totta, että liikaa ei kannata tauteja yrittää välttää, normaali hygienia yleensä riittää. Siitä se vastustyskyky sitten kehittyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, no oma valinta se pulloruokinta ei alunperin ollutkaan, kun maitoa ei rinnoista vain ole tullut tarpeeksi missään vaiheessa. Ehkä se vastustuskyky tästä tosiaan kehittyy.

      Poista
    2. Niin ja ne taudit on niin tuurista kiinni. Tulee jos tulee, ei niitä oikein voi ehkäistä. Meidän pojat pullolla jo 7kk eikä mitään tauteja.

      Ole vaan ylpeä itsestäsi! :)

      Poista
  2. Meilläkin ollaan kuumeessa. Yllättävän pitkään onkin ilman tauteja selvitty. Onneksi nämä on kuitenkin pientä, mutta kyllä sitä vaan pienestäkin huolestuu. Että jos onkin merkki jostain muusta. Paranemisia teille! <3

    VastaaPoista
  3. Voi pientä! Mutta onneksi alkaa jo helpottaa :) Paranemisia <3

    VastaaPoista
  4. Rohkeasti vaan vauvan kanssa harrastuksiin! :) Esikoisen kanssa käytiin vauvajumpassa ja myöhemmin muskarissa. Muskari jatkuu edelleen hänellä. 2,5kk ikäinen vauvamme aloitti myös muskarin ja hyvin on sujunut! :) Jos sitten jostain syystä alkaa käydä niin, että vauva on kovin itkuinen ja rauhaton harrastusten ajan, voi viriketulva olla vauvalle liikaa. Sehän on kovin yksilöllistä. Oman vauvan reagointia seuraamalla harrastuksen ajankohtaisuus selviää. Vauvauinti lienee kaikista kuormittavin vauvalle, mutta osa vauvoista toki nauttii suunnattomasti myös siitä (vaikka siinä onkin monta väsyttävää vaihetta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla että 2,5 kuukautisenkin kanssa muskari sujuu :). Pitää tosiaan vauvan ehdoilla mennä ja katsoa miten reagoi harrastuksiin. Mutta eihän sitä tiedä jos ei kokeile :)

      Poista