perjantai 6. syyskuuta 2013

Huoli

Keskiviikkona sairaalassa minusta otettiin bakteeriviljelykokeet. Eilen iltapäivällä sain soiton, b-streptokokki oli positiivinen. Eihän se yllättänyt, mutta on hirveää TIETÄÄ että bakteeri elelee minussa jälleen. Eilisilta ja tämä päivä on mennyt kuin sumussa. En voi kuvailla huolen määrää. Pahin mahdollinen on jälleen mahdollista. Olo on lamaantunut.

Lääkäri määräsi viikon antibioottikuurin. Mutta ei se helpota. Olen liian perehtynyt tuohon bakteeriin ja tiedän että yleensä se uusii. 9 viikkoa on tuskaisen pitkä aika. Siinä ajassa ehtii tapahtua mitä vain. Kunpa jo saisinkin vauvan pois mahastani, turvaan.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Löysin blogisi aivan sattumalta. Lueskelin pikaisesti vanhoja kirjoituksiasi. Otan osaa teidän raskaaseen menetykseen ja toivon kaikkea hyvää jatkossa.

    Itse olen viimeisilläni raskaana. Minulla löydettiin virtsanäytteestä tuo b-strepto jo melko alkuraskaudessa ja sitä hoidettiin antibiooteilla tuolloin. Nyt virtsanäytteissä ei ole enää ollut mitään häikkää eikä antibioottejakaan ole siis määrätty. Olen kuitenkin neuvolasta saanut käsityksen, että antibioottitiputus laitetaan synnytyksessä automaattisesti. Tästä syystä en ole asiasta hirveästi osannut stressata, vaikka tiedän riskit.

    Kokemanne sai minut kyllä todella hätkähtämään. Oliko teillä siis tiedossa edellisen raskauden aikana tuo b-strepto? Olen asiasta lukenut netistä, mutta jossain määrin minulle on vieläkin epäselvää, onko sillä mitään eroa (esimerkiksi sen tarttumisriskin suhteen) löydetäänkö b-strepto virtsasta tai emättimen limakalvoilta. Olen vain ymmärtänyt, että se voi olla siis kummassa vaan (?) ja on riski vauvalle, mikäli antibioottia ei synnytyksen aikana anneta. Menen maanantaina äitiyspolille toisen asian vuoksi ja täytyykin siellä vielä kysellä tarkkaan nämä asiat. Jäi mietityttämään sekin, että jos lapsivedet menee, että pitäisikö b-strepto tiedossa ollen sairaalaan mennä heti, koska sehän voi tuolloin levitä kohtuun... Esimerkiksi synnytysvalmennuksen ohjeistuksen mukaan mikään kiire ei vielä vesien mentyä ole jos supistukset eivät ole tiheitä.

    B-streptosta on kyllä tietoa netissä, mutta yllättävän vähän tästä ollaan neuvolassa puhuttu siihen nähden miten vakava asia on...eivätkö halua vaan pelotella sitten, mutta nyt kun luin kokemastanne niin otan kyllä todellakin asian vielä esille.

    Kaikkea hyvää teille ja voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi. En ole tietoinen onko jompi kumpi strepto (limakalvoilla vai virtsassa) oleva vaarallisempi. Kuitenkin virtsassa oleva hoidetaan yleensä aina odotuksen aikana antibiooteilla, limakalvoilla olevaa ei. Koskaanhan strepto ei kokonaan poistu. Ja tärkeintä tosiaan on synnytyksen aikainen antibiootti. Itse olen kuullut että jos on b-strepto, tulisi heti lähteä vesien menon jälkeen sairaalaan, jotta antibioottihoito voidaan aloittaa. Itse en uskaltaisi jäädä odottelemaan, koska vesien mentyähän reitti on avoinna kohtuun.

      Meillä strepto ei ollut etukäteen tiedossa, tosin kuumeilin synnytyksen alkuvaiheessa ja hoito-ohjeistuksen mukaan antibiootti olisi pitänyt antaa. En kuitenkaan saanut sitä. Valitettavasti tiedän myös tapauksen jossa antibiootti on saatu mutta vauva silti sai infektion. Onneksi hän kuitenkin parantui tehohoidolla. Synnytyksessä tarttunut infektiohan voi myös puhjeta vauvaan vielä päiviä tai viikkojakin synnytyksen jälkeen, näin minulle kerrottiin.

      Minusta tuntuu että nimenomaan siksi streptosta ei puhuta, koska ei haluta pelotella äitejä. Loppujen lopuksi bakteeri tarttuu harvoin, antibiootti yleensä toimii, ja jos bakteeri tarttuukin, yleensä vauva selviää tehohoidon avulla. Streptoahan yleensä on turha testatakaan kesken odotuksen, koska tänään testi voi näyttää negatiivista mutta huomenna se on positiivinen. Loppuraskauden testaus olisi tärkeintä. Onneksi monissa paikoissa se nykyään testataankin loppuraskaudessa.

      Nämä surulliset tapaukset, kuten tyttäremme kuolema, on kuitenkin onneksi harvinaisia. Sinulla b-streptokokki on jo tiedossa, joten sikäli tilanteesi on hyvä. Toki kannattaa kysyä asiasta vielä lääkäriltäsi, jos asia vaivaa mieltäsi. Onnellista loppuodotusta <3

      Poista